10 tips voor een knallend interview

8 apr, 2020

Een interview voor de camera, op de radio of in de krant: de meesten beginnen spontaan te zweten bij het idee. Moet je binnenkort een interview geven? Of beter: MAG je een interview geven? Lees dan zeker verder want een interview is vooral een kans om jouw bedrijf of boodschap in de kijker te zetten. Wij delen met jou tien tips voor een succesvol interview.

Tip 1: Gebruik geen vakjargon

Kunt u dit even uitleggen in gewone mensentaal?” Vermijd vakjargon en moeilijke woorden. Probeer een duidelijke en heldere uitleg te geven. Snapt je grootmoeder de boodschap? Dan ben je op de goede weg.

Tip 2: Key messages

Bepaal op voorhand drie kernboodschappen en integreer de boodschappen tijdens het interview. Keep it simple en gestructureerd.

Tip 3: Bedenk enkele mogelijke vragen/scenario’s

Stel voorafgaand aan het interview een vragen- of onderwerpenlijst op. Zo ben je niet meteen van slag. Bedenk alvast een antwoord op de wie, wat, waar, waarom, hoe en wanneer-vraag.

Tip 4: Speculeer of lieg niet

Als je het antwoord op een vraag niet weet, zeg dit eerlijk. Speculeer of lieg niet. Dit kan zware gevolgen hebben voor je geloofwaardigheid.

Tip 5: Let op je houding

Hoofd naar boven, borst vooruit en vergeet niet te lachen. Een vriendelijke en open houding creëert sympathie van de interviewer. Zelfs tijdens een telefonisch interview is een glimlach merkbaar!

 Tip 6: Kijk de interviewer in de ogen

Kijk de interviewer in de ogen tijdens een interview voor de camera. Kijk nooit rechtstreeks in de camera. Dit is het privilege van de koning tijdens zijn kerstboodschap. 😉

Tip 7: “Geen commentaar” is geen antwoord

Je ziet het veel op televisie, maar in de echte wereld bestaat ‘geen commentaar’ niet. Geef bij elke vraag een duidelijk antwoord en zeg het eerlijk wanneer je het antwoord niet weet of waarom je niet op de vraag kan ingaan.

Tip 8: “Off the record’ bestaat niet

De regel is simpel. Off the record bestaat niet. Zijn er zaken die je liever niet deelt? Spreek er dan niet over.

Tip 9: Spreek op een aangenaam tempo

Een interview brengt vaak stress met zich mee. Probeer er niet sneller vanaf te komen door vlugger te gaan praten. Laat de journalist zijn vraag volledig stellen en geef vervolgens rustig antwoord. Zo geef je jezelf meer tijd om je antwoord beter te formuleren.

Tip 10: Wat is de eerste vraag?

Een kort voorgesprek kan je helpen om beter voorbereid aan het interview te beginnen. Je neemt automatisch een rustigere houding aan als je weet wat de invalshoeken zijn en welke vragen er zullen gesteld worden.

 

Meer nieuws

Hoe een succesvolle digitale persconferentie organiseren?

Hoe een succesvolle digitale persconferentie organiseren?

Virtuele persconferenties. Het werd door de coronacrisis een vast begrip in de mediawereld. Het is een ideale manier om je nieuwswaarde tot bij de media te brengen. Maar hoe organiseer je dat nu zo’n succesvolle digitale persconferentie? Wavemakers has got you covered...

Wavemakers scheert hoge toppen in Effie-Index

Wavemakers scheert hoge toppen in Effie-Index

Erkenning voor doeltreffende perscommunicatie Great news! Wavemakers staat op nummer 3 in de Belgische Effie-ranking voor de meest doeltreffende agentschappen van 2020. We zijn bovendien het enige PR-bureau in de top 20 en staan fier te blinken tussen enkele grote...

Want to hang out?

Stay tuned!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

[mc4wp_form id="1809"]

Let’s connect: