Contacteer ons

Audi

Challenge.

Audi is een toonaangevend premium automerk. In 2022 verkocht het merk met de vier ringen wereldwijd ca. 1.610.000 nieuwe wagens, waarvan er 26.253 ingeschreven werden op de Belgische markt. Audi focust op de ontwikkeling van nieuwe producten en duurzame technologieën voor de mobiliteit van de toekomst.

Naast de lancering van de facelift van een model en enkele sportievere nichemodellen, had Audi België in 2022 en het eerste deel van 2023 weinig ‘autonieuws’ te melden. Weinig kansen dan ook om de vier pijlers waar het merk Audi op is gebouwd te etaleren: sustainability, design, digitalization en performance.

Om toch als merk toch aanwezig te zijn in de Belgische media werd gekozen om naast de klassieke automotive kanalen meer in lifestyle media aanwezig te zijn om zo de bestaande brand awareness te op peil te houden en mogelijk te vergroten. Dit vergde een andere aanpak dan de jaren voordien.

Media aandacht.

Het Nieuwsblad, VTM Nieuws, hln.be, La Dernière Heure, Sudpresse, La Une, Paris Match, knack.be, levif.be, Feeling, Vroom.be, Autogids.be, …

Results.

Aantal publicaties

17

Totaal bereik

5,4 M

Mediawaarde

150K euro

Sofie Luyckx,

Audi PR Manager

“Alvorens een PR-strategie uit te schrijven, werden we uitgenodigd voor een uitgebreide workshop waarbij Wavemakers oprecht interesse toonde in ons merk en onze business. Kristof en Elke stelden de juiste vragen en leerden ons met een open blik te kijken naar de PR-mogelijkheden voor ons merk. Wavemakers heeft ons laten zien hoe je met een creatieve en originele PR-campagne de voor Audi minder evidente lifestyle/algemene pers kan benaderen. Er werd een waardevolle partner gevonden, Daniel Ost, waardoor ons verhaal nog sterker werd. Tijdens het project apprecieerden we de flexibele aanpak van Elke en Friedl; geen vraag was hen te veel. Dankzij Wavemakers’ expertise en diverse perscontacten konden we een uitstekende press return realiseren; we slaagden erin om met ons verhaal zowel het VTM-journaal te halen, als te verschijnen in verschillende kranten en lifestyle magazines zoals Feeling, Paris Match en Trends Style. Ons verhaal kreeg dankzij de influencer campagne nog een stevige boost op social media.”

Aanpak.

Image Text Icon

Strategie.

Om een shift te maken van Audi als product naar Audi als merk in de communicatie diende een leefwereld te worden gecreëerd die de wagens overstijgt. Er werd bewust gekozen om de communicatie uit te breiden naar purpose-driven PR, gestoeld op de pijlers van het merk.

Om tegelijkertijd lifestyle pers te triggeren was de bouw van nieuwe verhalen los van de producten noodzakelijk. Tijdens een workshop werd beslist om de pijler sustainability telkens te laten terugkomen en die te koppelen aan afwisselend de pijlers design, digital en performance. Zo landden we op drie verhaallijnen: sustainability/design, sustainability/digital en sustainability/performance.

De eerste verhaallijn (sustainability/design) bracht Wavemakers op het idee voor de creatie van een totaal nieuw concept: de car plant. En dat in samenwerking met een toonaangevend ander ‘merk’, dat zo mee het premium gehalte van Audi onderstreepte. Wavemakers bracht daarom Audi België in contact met het toonaangevend bloemenhuis Daniel Ost.

Het Belgische bloemenhuis staat over de hele wereld bekend om zijn adembenemende bloemen- en tuinontwerpen. Al tientallen jaren creëert hun ervaren en bekroonde team groene oases als remedie tegen vergankelijkheid. Zowel in België als in het buitenland.

Om op een objectieve manier aan te tonen dat de auto al lang niet meer een puur functionele tool is om iemand van A naar B te brengen en steeds meer wordt gezien als tweede huiskamer waarin we graag vertoeven, werd een consumentenonderzoek uitgevoerd bij 2000 Belgen. Het onderzoek opende de deur voor een meer journalistieke aanpak, naast de car plant, die toch een wereldprimeur was.

Image Text Icon

PR.

Bloemenhuis Daniel Ost ontwikkelde diverse ontwerpen voor deze wereldprimeur: de allereerste car plant. Het ontwerp dat op het dashboard kan worden gemonteerd, genoot uiteindelijk de voorkeur van Audi. De vier ringen vormen de basis van het design waarop een plantenhouder wordt gemonteerd. Met dit Belgische design, vervaardigd uit gerecycleerd petg materiaal wordt Audi letterlijk en figuurlijk nog groener dan voorheen.

Eind 2022 werd een online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX bij 2000 Belgen. Uit dit onderzoek bleek dat een gepersonaliseerd en fris geurend interieur voor veel autogebruikers belangrijk is. Ook bleek dat 43% van de jongere bestuurders (≤34 jaar) natuur in de auto ziet zitten.

Het onderzoek vormde mee de basis voor het persbericht dat op 21 maart 2023, de eerste dag van de lente, de wereld breed werd ingestuurd. Twee dagen voordien organiseerden we een perstoer bij 9 redacties (6 in Vlaanderen en 3 in Wallonië) om de journalisten de mogelijkheid te geven om reeds kennis te maken met de car plant en eventueel al beelden te maken. Ook werden vooraf zeven productmailings uitgestuurd mét car plant. Telkens vergezeld van het persbericht onder embargo.

Image Text Icon

Influencermarketing.

Op 22 maart 2023 werd een influencerevent met diner georganiseerd in het Sapphire House in Antwerpen. Chef Bart Depooter serveerde er een plantbased vijfgangenmenu voor in totaal 10 influencers (en hun +1) zoals Virginie Philippot, Elisa Guarraci en Ben Roelants. De car plant werd vooraf onthuld in een Audi Q8 e-tron (die nota bene in België wordt gebouwd).
Veertien influencers zorgden samen in totaal 70 stories en 3 posts richting hun 208.700 volgers, goed voor een geschat bereik van 236.650.

Related cases.

More than 50 satisfied clients