Contacteer ons

Eneco Clean Beach Cup

Challenge.

De Eneco Clean Beach Cup is een jaarlijkse grote strandschoonmaak waarbij, samen met verschillende Nederlandse en Belgische surf- en beachclubs, wordt stilgestaan bij de plastic-problematiek in onze oceanen en stranden. Elk jaar worden de kustlijnen schoongeveegd en wordt er een andere badstad in het middelpunt gezet. In 2023 was dat Blankenberge, dit jaar was Koksijde aan de beurt. Naast de grote opruimactie worden er tal van activiteiten georganiseerd voor groot en klein. Deelnemen is dus niet alleen nuttig, het is vooral ook leuk!

De locatie die de meeste vrijwilligers naar het strand krijgt, ontvangt de jaarlijkse Eneco Clean Beach Cup. Om die vrijwilligers naar zee te lokken, doet het eventbureau Fast Forward al twee jaar beroep op Wavemakers. In 2023 namen 3220 vrijwilligers deel, verspreid over 26 kustlocaties. Ze ruimden samen meer dan 5 ton afval op, waarvan het merendeel plastic. Ostend Sailing uit Oostende won de Cup.

Dit jaar verzamelden opnieuw meer dan 3.000 vrijwilligers aan de kust. In totaal verzamelden ze in één in middag 3,7 ton afval. De hoofdprijs ging deze keer naar Side Shore surfers.

Media aandacht.

dhnet.be, Nina, vrt.be, kw.be, Goed Gevoel, levifweekend.be, Het Laatste Nieuws, MNM, De Zondag, Sudpresse, VTM…

Results.

Aantal publicaties

91

Totaal bereik

+14 M

Mediawaarde

+470 K euro

Mathias Kerkhof,

Organisator Eneco Clean Beach Cup – Co-founder Fast Forward

“Altijd fijn samenwerken met Wavemakers: snelle reacties, goede opvolging, en bovenal, een team van toffe dames met creatieve ideeën en een hands-on mentaliteit. Hun betrokkenheid maakte het verschil.”

Aanpak.

Image Text Icon

PR.

Om de gaststad extra in de verf te zetten én de boodschap kracht bij te zetten, wordt in functie van de communicatie elk jaar rond een creatief concept gewerkt. Zo werd in 2023 zeehond Billy terug vrijgelaten op het strand. Jawel, Free Billy. Maanden eerder was hij in het opvangcentrum Sealife in Blankenberge opgenomen. Plastic afval is niet alleen vuil en onaangenaam voor strandgangers, maar ook bijzonder schadelijk voor vissen, zeevogels en zeedieren die steeds vaker plastic in hun lijf krijgen of erin verstikken.

Het moment van de vrijlating en de massale opruimactie bracht een grote groep journalisten naar de kust, iets wat ook dit jaar opnieuw gebeurde. Journalisten van onder andere Het VRT Journaal, VTM Nieuws, Focus WTV, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws tekenden present en brachten verslag uit.

Dit jaar werd het evenement voorgesteld tijdens een persmoment inKoksijde. De paardenvissers – wiens ambacht gecatalogeerd werd als cultureel erfgoed – kwamen voor de gelegenheid van stal. Ook zij komen helaas dagelijks met zwerfvuil en plastic afval in aanraking. Lokale paardenvisser Günther Vanbleu uit Koksijde stond de media te woord, zijn paard Martha was voor even model.

De Eneco Clean Beach Cup was dit jaar al aan een vijftiende editie toe. Muzikant en Koksijdenaar Piet Goddaer (alias Ozark Henry) kwam het lied over afval dat hij speciaal voor de Eneco Clean Beach Cup componeerde, live zingen. Ambassadrice Tiany Kiriloff, al jaren gebeten door de surfmicrobe, kwam samen met haar gezin zwerfvuil rapen. Voor deze editie contacteerde Wavemakers niets alleen Vlaamstalige, maar ook Franstalige pers. Met succes, want naast Goed Gevoel, CITTA en De Zondag verschenen er ook publicaties in onder andere la Dernière Heure, Sudinfo, Parismatch en Moustique.

Related cases.

More than 50 satisfied clients